Fırıncılık sektöründe çözüm önerileri
Yusuf VANGÖL

Yusuf VANGÖL

Fırıncılık sektöründe çözüm önerileri

08 Eylül 2018 - 07:09

Yıllardır fırıncılık sektöründe eğitimler veren, sektörün sorunlarına çözüm önerileri konusunda çalışmalar yapan ve hatta bu çalışmalarını Ekmek Kanunu adı altında bir taslakta derleyip toparlayan kişiyim.

Ancak sektörde yaşanan sorunlar her geçen gün daha da arttığı için bu sorunlara çözüm önerileri adı altında bu yazıyı kaleme almak istedim.

Her şeyden önce şu konunun altını bir çizmek lazım…

Halkımızın temel gıdası olan ekmeğin; ruhsatlı, işletme kayıt belgeli, asgari teknik ve hijyenik koşulları tam olarak sağlanmış ve tüm çalışanları iki ayrı hijyen eğitim belgesine sahip fırınlarda üretilmesi şart.

Ve tabii ki tüm fırıncılarımız yaptığı işten, vatandaşlarımızın da yediği ekmekten memnun olmalı.

Sektörde kayıt dışı üretim ve haksız rekabete artık bir son verilmeli ve her önüne gelen kolayca fırın açmamalı, ülkemiz genelinde tüm büyük marketler ekmek üretip fırıncılarla haksız rekabete girmemeli.

Ekmeğin siyasete alet edildiği ülkemde belediyeler; sanki bir ticari kuruluşmuş gibi artık ekmek üretmemeli.

Halka ucuz ekmek vermek isteyen belediyeler; verecekleri ekmekleri kendileri değil, illerindeki mevcut fırınların üst kuruluşları ile bir araya gelerek yapacakları protokoller çerçevesinde fırıncılarımıza ürettirmeli.

Ekmek, ülkemiz genelinde her ilde farklı gramajlarda değil aynı gramajda üretilmeli.

Unlu mamul ruhsatı adı altında faaliyet gösteren işyerlerinde ekmek, ekmek çeşitleri ve sade pide üretimi engellenmeli. Kaldı ki bu zaten yasak.

Ülkemiz genelinde ekmek ve ekmek çeşitleri üreten esnaf, sanatkâr, tacir ve sanayicilerimiz, yapılacak olan bir yasal düzenleme ile her ilde tek bir kurumun çatısı altında toplanabilmeli.

Tüm karma odalardaki fırıncı esnaf ve sanatkârlar, eğer o ilde fırıncılar esnaf odası adı altında bir ihtisas odası varsa o odaya üye olmalı.

Asgari teknik ve hijyen koşulları uygun olmayan,  işyerinde çalışan tüm personeline hijyen eğitiminin yanı sıra gıda hijyeni eğitimi aldırmayan fırınlar hakkında, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri gereğini yapmalı.

Fırıncılarımızın ve vatandaşlarımızın ekonomik anlamda mağdur olmamaları için; başta ekmeğin hammaddesi un olmak üzere, mayaya, elektriğe, akaryakıta, suya gelen zamlara artık bir son verilmeli.

Başta tüm fırınlarımız olmak üzere, un ve maya fabrikalarının kullandığı elektrik, doğal gaz, akaryakıt ve su fiyatlarında indirime gidilmeli.

Ekmekte KDV kaldırılmalı, un ve mayada ise yarı yarıya indirilmeli.

Belediyeler, açıkta ekmek satışı yapanlara mani olmalı.

Başta bakkallar olmak üzere tüm ekmek satış yerleri, satabileceğinden fazla ekmek almamalı ve fırınlar, satış yerlerine günde ikiden fazla ekmek dağıtımı yapmamalı.

Satış yerlerindeki ekmekler fırınlar tarafından iade olarak alınmamalı ve satış yerlerine verilen ondalık % 20 yi geçmemeli.

Sektörün sorunlarına yönelik daha birçok çözüm önerilerim var. Ancak köşeme bunların hepsini aynı anda sığdırmam mümkün değil…

Yeter ki çözüme katkıda bulunması gereken başta kamu kurumlarımız olmak üzere herkes üzerine düşen görevi yapsın.

Vatandaşımız gıda güvenliği tam olarak sağlanmış, kaliteli ve uygun fiyatta ekmek tüketsin ve tüm fırıncılarımız, alın terlerinin karşılığını alabilsin.

Ve son olarak tüm fırınlarımız; günü bağlı oldukları odalar tarafından belirlenmek kaydıyla, haftanın bir günü, başta genel temizlik olmak üzere çalışanların dinlenebilmesi için kapalı olsun.

Önerilerim şimdilik özetle bu…

YORUMLAR

  • 0 Yorum