Un Sanayicileri ve Tarım Bakanlığına soruyorum
Yusuf VANGÖL

Yusuf VANGÖL

Un Sanayicileri ve Tarım Bakanlığına soruyorum

09 Kasım 2018 - 09:16

Prof. Dr. Canan Karatay’ın, uzun zamandır un ve ekmek ile ilgili yaptığı açıklamalar; hem uncularımız ile fırıncılarımızı töhmet altında bırakıyor, hem de kafası iyice karışan vatandaşımızı ekmek yemekten uzaklaştırıyor…

Şimdi, hem vatandaşımız hem de uncularımız ile fırıncılarımız adına yetkililere şu soruları sormak istiyorum.

Peki, kim bu yetkililer?

Başta tüm un fabrikaları ile fırınları, 5996 sayılı Kanun gereği yayımladığı tebliğ ve yönetmelik hükümleri kapsamında denetleyen Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere, un üreten sanayicilerin üyesi olduğu TUSAF yani Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu…

Önce TUSAF yetkililerine sormak istiyorum…

Sizler, ülkemiz genelinde 9 ayrı un sanayicileri derneğini temsil eden bir kurumsunuz…

Bu derneklere üye ülkemiz genelindeki un fabrikalarında, ekmeklik buğday unu, özel amaçlı buğday unu ve tam buğday unu üretilmekte…

Üretilen bu unlar, gıda sektörümüzde; ekmek, ekmek çeşitleri, sade pide, simit, yufka, bazlama, tatlı, tuzlu kuru pasta, kurabiye, baklava, kek, börek vs. ürünlerin ham maddesi olarak kullanılmakta.

Bu ürünlerin üretildiği gıda işyerleri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından nasılsa denetleniyor diye halkımız, bu ürünleri tabii ki gönül rahatlığı ile satın alıp tüketmekte.

Buraya kadar her şey iyi güzel…

Ancak uzunca zamandır bir tıp uzmanı olan bu hocamız; görsel ve yazılı medyada sıkça yaptığı açıklamalarla, sizlerin ürettiği buğday unlarının içinde kanser yapan bromür bulunduğunu ve bu nedenle un ve ekmek tüketmenin sağlık açısından çok zararlı olduğunu açıklamakta…

Hocamız; “ Ekmekte Tarım Bakanlığı’nın izniyle yüzde 10 katkı maddesi var. Katkı maddeleri içinde bromür var. Ağır metal olan bromürün, kanserojen madde olduğu tüm çalışmalarda gösterilmiştir. Ekmek üretenler bana kızmasınlar ama 2006 yılında Dünya Sağlık Organizasyonu’nun raporuna göre konuşuyorum. Tarım Bakanlığı’na sesleniyorum. Ekmeğin içinde bulunan bromürü kaldırın. ” diyerek, unu ve ekmeği bir zehir olarak nitelemekte…

Peki, Sayın TUSAF yetkilileri; bromürün TGK ( Türk Gıda Kodeksi ) gereği unlara katılmadığı, katılmasının yasak olduğu, unlarınızda bu maddenin bulunmadığını neden kalkıp söylemiyorsunuz?

Şimdi de Sayın Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine soruyorum…

Sizler neden bu hocamıza, unlarımızda ve ekmeklerimizde bromür yok… Bu maddenin kullanılması zaten yasak, ekmeklerimizde sizin dediğiniz gibi yüzde 10 oranında katkı maddesi kullanılmıyor, sadece ambalajlı ekmeklerde kullanımına izin verilen bazı katkı maddeleri var… Onlarda şu deyip neden bir açıklama yapmıyorsunuz?

Hocamıza; elinizde un ve ekmek üretiminde bromür kullanıldığına, ekmekte yüzde 10 oranında katkı maddesi kullanıldığına dair bir araştırma sonucu, bir analiz raporu var mı? Diye neden sormuyorsunuz?

Niçin sessiz kalıyorsunuz?

“ Sükût ikrardan gelir ”  Atasözü,  yoksa size bir şey hatırlatmıyor mu?

Hâlbuki sizlerde ben de çok iyi biliyoruz ki hocamızın yaptığı bu açıklamalar doğru değil…

Ancak sizler ne yapın edin, en kısa süre içinde, bu işin doğrusunun ne olduğunu halka lütfen ama lütfen anlatın…

Uncumuzu da, fırıncımızı da töhmet altında kalmaktan artık kurtarın… Milletin ekmeği ile daha fazla oynanmasına müsaade etmeyin…

Sizler kalkıp, elinizdeki bilgi ve belgelerle bu konuda bir açıklama yapmadıkça; bu hocamız, her fırsatta kalkıp açıklamalar yapmaya devam edecek…

Lütfen meydanı artık boş bırakmayın…

Ve bu iş daha fazla uzamadan gereğini yapın…

Sizden tüm vatandaşlarımız, uncularımız ve fırıncılarımız adına rica ediyorum...

YORUMLAR

  • 0 Yorum