Badem henüz olgunlaşmadan bir diğer ifade ile kurumadan toplanan çağla meyveleri özellikle tuza batırılarak yenildiği zaman tadına doyum olmamaktadır.

Çağla, ilkbaharın gelişini müjdeleyen badem ağaçlarının meyvesidir. 

Ekşi ve farklı tadı ile olduğu kadar insan sağlığına faydaları ile de merak uyandıran çağla meyvesi hem İpek yolundan Anadolu topraklarına uzanan tarihçesi hem de sahip olduğu özellikler ile araştırılan bir meyve türü.

Yaşlanmayı geciktirir

Çağlanın içerdiği C vitamini, vücutta güçlü bir antioksidan olarak işlev görür ve hücreleri oksidatif hasardan korumaya yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık fonksiyonunda, inflamasyonun düzenlenmesinde ve sağlıklı yaşlanma için gerekli olan diğer birçok süreçte önemli roller oynar. Çağlanın zengin C vitamini içeriği, cildin nemini iyileştirebilir, kolajen üretimini uyarabilir ve güneşe maruz kalma nedeniyle kırışıklık gelişimine ve erken yaşlanmaya karşı koruma sağlayabilir.

Saç sağlığını destekler

Çağla, antioksidan özellikleriyle bilinen E vitamininden zengindir. Çağla E Vitamini içeriği sayesinde saç derisini destekler, oksidatif stresi azaltarak ve koruyucu lipid tabakasını koruyarak saçın uzaması ve gür bir şekilde çıkması için güçlü bir temel sağlar.

Kronik hastalıklara karşı korur

Çağla, antioksidan özellik gösteren C, E vitaminlerinden ve flavonoidlerden zengindir. Çağla, yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde oksidatif stresle savaşarak oksidatif stresin neden olduğu kalp hastalığı, kanser, diyabet, demans gibi kronik hastalıkların gelişme riskini azaltabilir.

Kabızlığı önler

Gözden kaçırmayın

Viagra nedir? Nasıl kullanılır? Viagra nedir? Nasıl kullanılır?

Çağlanın sahip olduğu çözünmez lifler dışkıya hacim kazandırarak yiyecek ve atıkların sindirim sisteminden daha hızlı geçmesini sağlar ve böylece kabızlık probleminin önüne geçer.

Kan basıncını dengeler

Çağla, normal kan basıncını destekleyen bir mineral olan potasyumdan zengin içeriğiyle kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, çağla antioksidanlardan zengin içeriğiyle de kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.

Ruh halini iyileştirebilir

Çağla, magnezyumdan zengin içeriğiyle ruh halini iyileştirebilir. Magnezyum, beyin fonksiyonu ve ruh halinde kritik bir rol oynar ve magnezyumun düşük seviyeleri, artan depresyon riski ile bağlantılıdır.

Kilo kaybına destek sağlar

Çağla, düşük kalori içeriğiyle mükemmel bir ara öğün seçeneğidir. Aynı zamanda yüksek lif içeriğiyle uzun süreli tokluk sağlayarak günlük kalori alımını azaltabilir.

Yıl boyunca sadece 20 gün bulunabilen çağla, bahar aylarının müjdecisidir. Çoğu kişi keyifle tüketse de çağlanın aslında ne olduğunu bilmez.

Badem, erik ve kayısı çekirdeği sert meyveler veren ağaçlardır. Çağla ise bu ağaçların olgunlaşmamış ama yenilebilecek durumdaki ham meyveleri, yani çekirdekleri sertleşmeden önceki halleridir.

Çağla hem meyve olarak çiğ tüketilir, hem de mayhoş tadı ile tencere yemeklerine ve salatalara çok yakışır. Bazı yörelerde salamurası, hatta turşusu bile yapılır.

Çağla B, C ve E vitaminleri, protein, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve selenyum açısından çok zengindir. Zeytinyağının da içerdiği tekli yağ asitlerine de sahiptir.

  • İçerdiği selenyum, E ve C vitamini sayesinde çağla kansere karşı koruyucu etki gösterir, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.
  • İçerdiği yüksek magnezyum ile toplardamar ve atardamarları geliştirir; kanın oksijen oranını artırarak metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.
  • Kolestrolü düşürmeye yardımcı olur, kalp ve damar sağlığının korunmasında faydalıdır, bu sayede kalp krizi riskini azaltır.
  • Güçlü bir antioksidan olan E vitaminini içerdiğinden dolayı çağla meyvesi cilt sağlığında etkilidir, hatta yaşlanmayı geciktirir.
  • Yüksek lif içeriği ile sindirim sistemini düzenler, bağırsaklarda iyi bakterilerin oluşmasını destekleyerek probiyotik etki gösterir.
  • Emzirme döneminde anne sütünü arttırarak bebeğin gelişimine yardımcı olur.
  • Zihinsel yorgunlukları giderir ve sinirleri güçlendirir.
  • Safra taşı oluşumunu azaltmaya yardımcıdır.
  • Vücutta iltihaplara neden olan C reaktif proteinin düzeyini düşürür.
  • Çağla içeriğindeki potasyum sayesinde tansiyonu da dengeler.
  • Yüksek lif oranına sahip glisemik indeksi düşük bir meyve olması sebebi ile çağla badem özellikle şeker hastaları için önemlidir.