Hem toz halinde hem de taze kök şeklinde mutfakta sıkça kullanılan zencefil faydaları açısından zengin bir bitkidir. Faydaları ile organları ve bedeni besleyebilir. Endonezya, Çin ve Hindistan’da sıklıkla olarak tüketilen bitkinin, doğru yöntemlerle saksıda kolayca yetiştiriliciği yapılabilir. Bu şifa kaynağının yetiştiriliciği hakkında bilgi almak için aşağıdaki adımları inceleyebilirsiniz. 

Zencefil yetiştiriliciği notasındaki bilgilere geçmeden önce ekim işlemi için gerekli olan malzemeler şu şekildedir:

  • 1 adet kök veya tohum,
  • Geniş ve delikli saksı,
  • Drenajı iyi ve gevşek yapıda toprak,
  • Su,
  • Eldiven.

Koruyucu maddelerden temizleme ve kesme

Bitkiyi yetiştirmek için yapmanız gereken ilk şey taze dilimler halinde kesmektir. Zencefil dilimlerinin çok küçük parçalar halinde olmaması önemlidir. Kökü 3 ya da 4 parçaya bölebilirsiniz. Taze kökü koruyucu maddelerden arındırmak için 3 ya da 4 saat suda bekletebilirsiniz. Suda bekleyen kökün hücreleri çimlenme için canlanır. Güçlü bir çimlenme için 12 saat bekletilmesi faydalı olabilir.

Saksıyı Hazırlama ve Ekim: 

Sağlıklı bir yetiştirmede delikli ve büyük saksılar kullanmanız faydalı olabilir. Çünkü enine doğru genişleyen bir kök büyümesi gerçekleşir. Bitkinin toprağı bastırılmadan saksıya dökülür. Çok derine gömmemek önemlidir. Çünkü bitkinin kökünün havayı ve güneşi alması daha sağlıklı büyesine yardımcı olur.

Sulama nasıl yapılır?

Zencefil, tropikal ve ılıman iklimlerde verimli olan bir bitkidir. Bu nedenle güneşi ve nemi sever. Sulama işlemini toprak nemine göre ayarlayabilirsiniz. Toprağı nemli tutmak için saksıya su eklerseniz bitkiyi çürümeden büyütebilirsiniz. 

Tomurcuklanma ve Büyüme Dönemi: 

Ekimden yaklaşık olarak 4 hafta sonra küçük filizler ortaya çıkarabilir. 3 ayın ardında bitkinin büyümesi gözle görülür bir hal alabilir. Zencefil bitkisinin gelişimini tamamlaması ve tüketim aşamasına gelmesi için 10 aya ihtitaç duyulur. 10 ayda bitkinin kökleri büyür ve taze bir şekilde tüketilebilir. 

Zencefil Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

  • Mide rahatsızlıklarına iyi gelebilir. 
  • Grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucudur.
  • Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olabilir.
  • Astım rahatsızlığını hafifletebilir.
  • Astımı hafifletebilir.
  • Kilo verme sürecinde yardımcı olabilir.
  • Organların korunmasında etkin rol oynayabilir.